Amikor valaki rászánja magát, hogy elhagyja szülőföldjét a jobb és könnyebb megélhetésért, gyakran kerül olyan új helyzetbe, amelyhez úgymond “fel kell nőni”.

Tapasztalatból mondjuk, senkinek nem megy 100%-osan könnyen és gördülékenyen a váltás a régi és az új élet között. Ennek oka lehet az eltérő klíma, a szokások, a kulturális különbségek, a megszokott barátok és családtagok hiánya, az idegen nyelv, a távolság… de persze számos, egyszerűnek tűnő hétköznapi megpróbáltatás is adódhat, amelyre nem lehet csak úgy felkészülni. Ezeket mindenkinek magának kell átélnie és feldolgoznia, hogy teljes legyen a megszokás és a felfedezés folyamata.

N. Pál másfél éve dolgozik egy gyönyörű bajorországi település mellett a Technomatic Kft. egyik németországi telephelyén. Őt kérdeztük személyes élményeiről és benyomásairól:

Adrenalin és bátorság

Amint megérkeztem ide Németországba, először minden újnak és ismeretlennek tűnt. Így nem csoda, ha folyamatos adrenalin löketeket éreztem. Az első hetek a tanulás, és a beszokás jegyében teltek. Eléggé feldobott érzelmi állapotba kerültem, de az sokat segített nekem, hogy itt magyar kollégákkal és magyar üzemvezetővel vagyunk együtt. A főnökünk mindig csak ezt mondta, ha bármi gondom volt: “…magyarok vagyunk, segítünk egymásnak, igaz?” – mesélte nosztalgikusan Pál.

Sokan később azt mondták, hogy húúú, milyen bátor voltál, hogy meg merted lépni ezt a nagy lépést, de valójában ez csak annyit jelent, hogyha nagyon akarok valamit, azért hajlandó is vagyok tenni. Így a bátorság csak a külső szemlélőknek volt ekkora, én ezt csak a céljaim eléréséhez tettem – tette hozzá mosolyogva Pál, és mindjárt rá is tért egy igen fontos életérzés kihangsúlyozására.

Szabadság és siker

Amikor már eltelt pár hónap, és sikerült megteremtenem egy fenntartható megélhetést, és láttam, hogy hónapról hónapra mindig megjön a számlámra a pénz, ami gyarapodik, akkor olyan érzésem volt, hogy most már mindenre képes vagyok. Ez azért van, mert ott tudtam hagyni az otthoni kényelmemet, és képes voltam egy új életet kialakítani magam körül. Ez egy olyan szabadság, amit egyébként nem tudtam volna átélni, ha nem jövök ki. 

Természetesen Pál is kiemelte azokat a hétköznapi dolgokat, melyekhez bizony neki is hozzá kellett szoknia, de amint mondta is, “vagy megszoksz, vagy megszöksz”. Van, aki nem bírja, ezért persze akadnak üresedések is, és ezért a cég is folyamatosan keresi a munkavállalókat.

Kétféle mindenből

Külföldi tartózkodásom alatt két nyelvet hallok egyszerre (bár németül még csak pár szót értek), két SIM kártyám van, két bankszámlám, már megérzem mi a különbség a német és a magyar sör között. Sőt, ha ez nem lenne elég, még azt is megtanultam, hogy tegyem az életemet 10 perc alatt egy bőröndbe. Persze az elején nehéz volt a sok újdonság, de hamar belerázódtam – emlékezett vissza Pál az első hetekre.

Pál nyelvtudás és érettségi nélkül, mindössze pár éves hegesztői gyakorlattal érkezett ki Németországba, de sikerült helyt állnia az új kihívásokban. A saját bőrén megtapasztalta, hogy amit otthonról hozunk magunkkal, az nem mindig állja meg a helyét egy másik kultúrában, így bizony alkalmazkodni is szükséges néha.

De ha nyitott gondolkodással állunk hozzá és a hosszútávú céljainkra (pl. egy új autó, egy kertes ház,…) koncentrálunk, akkor minden könnyebben fog menni, még a kihívásokkal teli első néhány hét is.

Amennyiben Ön is érdeklődik egy jól fizető és stabil, megbízható, külföldi munkalehetőség
iránt a Technomatic Kft-nél, itt tud jelentkezni személyes interjúra!