Aki nem járt még Ausztriában, de szeretne ott dolgozni, javasoljuk, hogy ha megteheti, a döntése előtt egy napra ugorjon át körülnézni. Elsősorban azért, hogy a saját szemével is megbizonyosodjon arról, hogy ez a kis ország, miként képes szép, tiszta, rendezett, precíz és nyugodt életet biztosítani az ott élők és dolgozók számára.

A középkorúak még emlékeznek arra, amikor a rendszerváltás környékén megnyíltak a határok, és végre annyi év után először lehetett szabadon menni Ausztriába vásárolni,… az azóta eltelt időben pedig a magyar munkavállalók is szép fokozatosan felfedezték maguknak nyugati szomszédunk lehetőségeit.

Egyre több a magyar munkavállaló Ausztriában

Ha nyitott fülekkel sétálgatunk a „sógoroknál”, azt tapasztalhatjuk, hogy a síparadicsomok, éttermek, boltok munkatársai körében meglepően sok magyar szót hallunk. Igen, egyre több honfitársunk vállal ma már nem csak télen a síszezonban időszakos, vendéglátós munkát, hanem sokan akár egész évben életvitelszerűen Ausztriában dolgoznak. Mivel a magyar munkavállalók általában jól képzettek, és a többség szorgalmas és odateszi magát, ezért ők megbízható munkaerőt jelentenek az ausztriai vállalkozók és cégek számára. Ennek pedig az a látható következménye, hogy az osztrákok is sokkal előzékenyebbek, illetve kedvesebbek és türelmesebbek lettek velünk, magyarokkal.

Így nem csoda, ha például a múzeumokban külön magyar nyelvű brosúrákat és tárlatvezetéseket is biztosítanak, illetve a gyermekek számára még különféle készségfejlesztő, játékos feladatokat is készítenek, hogy a felnőttek nyugodtan tudják élvezni a kulturális látványosságokat, míg a kicsik is hasznosan töltik a szabadidejüket.

A precizitás és a minőség mindenek felett

Előfordulhat, hogy a magyar pénztárcához viszonyítva az osztrák árak drágábbnak tűnnek, viszont itt szinte mindenhol kifogástalan a színvonal. Ausztriában, csak úgy, mint a németeknél nagy hangsúly van a minőségen, a precizitáson és a szabályok megfelelő betartásán. És lehet, hogy a minőségi alapanyagokból és frissen készült szendvics többe kerül, viszont azt is tudják, hogy az elégedett vevőnél nincs jobb reklám, és a minőségi kiszolgálásnál nincs jobb garancia. Ugyanezt a precitást és szemléletmódot persze a külföldi munkavállalóktól is elvárják, de mi magyarok már többszörösen is bizonyítottuk, hogy ezeknek az elvárásoknak maximálisan meg tudunk felelni. Ezért nálunk, a Technomatic Kft-nél is alaposan meg kell válogatni, hogy kit viszünk ki Ausztriába munkatársként dolgozni. Ők fogják ugyanis ott, annál a telephelynél az országot képviselni – ez pont olyan, mint ha valaki a nemzeti válogatott játékosa lenne. Felelősség, de egyben elismerés is persze!

A precizitás nemcsak az ételeknél, de az infrastruktúrán, illetve a tájon is látszik, hiszen jó minőségű utakat, rendben tartott tájakat látunk, illetve a látás-, hallás- vagy mozgássérültek számára is könnyen megközelíthető és használható eszközöket vezettek be, hogy mindenki egyaránt tudja élvezni, amit ez a meseszép táj tud nyújtani.

Már megszokták, hogy nem mindenki beszél jól németül

Talán meglepő, de az osztrákok általában hihetetlenül türelmesek. Amennyiben gondunk akad akár a nyelvvel vagy eltévedünk, az osztrákok segítőkészek, és akár háromszor is elismétlik, hogy jobban megértsük mondandójukat. Szóval ne féljünk megszólítani őket, még akkor se, ha nem, vagy csak alig beszéljük a német nyelvet, de tartsuk tiszteletben azt az életszemléletet, amivel ők megteremtették maguknak a saját életüket! És ha mi is ott élünk, akkor ezzel nekünk is biztosítják a nyugodt, minőségi élet lehetőségét.

Szóval, ha teheti, győződjön meg Ön is, hogy hogyan szolgálja Ausztriában a precizitás, a szorgalom és a modern munkamorál találkozása a nyugodt, kiegyensúlyozott és elégedett életformát.  Vagy ha megy valahol a TV-ben a „Hegyi doktor”, akkor nézzen bele: mi mindig csodáltuk azt a hihetetlen nyugalmat, ami ebből az osztrák sorozatból sugárzott. 😉

Ha szeretne Ausztriában dolgozni – és akár a későbbiekben ott letelepedni – nézze meg aktuális állásajánlatainkat.