Sokan teszik fel ezt a kérdést nekünk is. Ez teljesen érthető, hiszen aki külföldön próbál szerencsét, jogosan szeretné tudni, hogy körülbelül mekkora az az összeg, amit feltétlenül össze kell ahhoz spórolnia, hogy nekivághasson az ismeretlennek – természetesen a jobb megélhetésért, a nagyságrendekkel magasabb fizetésért cserébe. A válaszhoz több dolgot érdemes figyelembe venni, mi alapvetően 3 eltérő forgatókönyvet vizsgáltunk végig:

  1. A dolgozónak már van munkaszerződése – mégpedig a Technomatic Kft-nél, amely ingyenes lakhatást is biztosít
  2. A dolgozónak már van munkaszerződése – egy másik cégtől, amely viszont nem ad ingyenes szállást
  3. A dolgozónak nincs még se munkaszerződése, sem pedig szállása a kiutazás pillanatában

 Van munkaszerződés a Technomatic-nál, amely ingyenes szállást ad a dolgozóinak:

Ebben az esetben csak az utazási költséget, illetve az első hónapra való megélhetést kell összegyűjteni. Célszerű előzetesen úgy kalkulálni, hogy a dohány, a hús- és a pékáruk a magyar árak kétszeresébe kerülnek kint, míg a többi élelmiszer nagyjából a hazaihoz hasonló árban megvehető. A pontos összeg természetesen függ az egyéni igényektől is, pl ki mennyit és mit eszik, mennyit költ sörre, ragaszkodik-e az édességhez, össze tud-e ütni magának egy lecsót, egy pörköltet vagy mindent készen akar megvásárolni… Van akinek 50.000 Ft erre már elég, de 100 000 Ft-ból már szinte bárki kijön az első hónapban.

Van munkaszerződése máshol, ahol viszont nem segítik a lakhatást

Ez már egy kicsit komplikáltabb forgatókönyv, de mivel a munkaadók általában nem foglalkoznak azzal, hogy a dolgozóiknak szállást keressenek (vagy biztosítanak ugyan szállást, de azért pénzt kérnek, és ezt sajnos előre nem közlik), ezért a legtöbb esetben ez fordul elő. Tegyük fel, hogy Önnek a zsebében van már az új munkaszerződése, így a legfontosabb, hogy lakást vagy szobát találjon magának. Szerencsére az internet nagy segítséget nyújt ebben, érdemes mindenképpen előre gondolkodni, előre lefoglalni, lelevelezni a szállást – még akkor is, ha tudja, hogy ez csak egy átmeneti időre fog szólni, amíg meg nem találja a legjobb megoldást. A külföldi bérekhez mérten a lakásbérlet minimum kétszerese az itthoniaknak, és a beköltözés előtt még kalkulálni kell a kaucióval is. 2-3 hónap kauciót mindenhol elkérnek, de hallottunk már 4-5 hónapos kaucióról is. Ez viszont már tetemes költség lehet! Ha Önnek a munkaadó cége nem biztosít ingyenes szállást, akkor ebben az esetben a kiutazás előtt már 300.000 és 500.000 Ft közötti összeget kell félretennie ahhoz, hogy biztonsággal nekivághasson a külföldi élet felé.

Nincs munkaszerződés, se lakhatás a kiutazás pillanatában

Amennyiben nincs még munkaszerződése, de ugyanazt az életszínvonalat szeretné kint is megtartani, mint itthon, akkor úgy számoljon, hogy az itthoni költekezéseinek a többszörösét vigye magával az első pár hónapra, hiszen ahogy a fizetések is, a szolgáltatások is drágábbak, például fodrász, étterem, tömegközlekedés, edzőterem, stb.

A lakást itt is előre ki kell fizetni a kaucióval együtt, valamint az utazást is, és ebben az esetben egészen addig fenn kell tudnia magát tartani kereset hiányában, amíg nem talál valamilyen munkát! Ennek időpontját nem tudja előre kiszámítani – de akár 3-4 hónap is lehet, főleg ha nem beszéli jól a helyi nyelvet. Ez a forgatókönyv tehát nagyságrendekkel a legdrágább – ehhez már 500 000 és 800 000 Ft közötti összeget kell előre félreraknia.

Összegzés

Akinek a Technomatic Kft-nél van munkaszerződése, annak csak az odaútra, illetve az első fizetésig a megélhetésére kell költenie. Ez kb. 50 – 100 000 Ft-ot jelent maximum, mivel a cég a dolgozóinak jól feszerelt szállásokat is biztosít, méghozzá ingyenesen!

Ha a szállást az Ön munkaadója nem biztosítja ingyenesen, akkor a kaucióra és az adott hónapi bérleti díjra is gondolnia kell! Ekkor tehát már 300 000 – 500 ezer Ft közötti összeggel kell rendelkeznie a kiutazás előtt.

És akinek nincs munkaszerződése sem, annak mindent egyedül kell majd állnia. Ezt a forgatókönyvet nyelvtudás nélkül ne próbálja meg! De még magabiztos nyelvtudással is, országtól függően 500 000  – 800 000 Ft közötti összegről beszélünk, amit magával kell vinnie majd.

Amennyiben Ön is érdeklődik egy jól fizető és stabil, megbízható, külföldi munkalehetőség iránt a Technomatic Kft-nél, itt tud jelentkezni személyes interjúra!