Benned már megfogalmazódott, hogy ELÉG, inkább elmész külföldre dolgozni? Az ELÉG, mindenkinél mást jelent. Van, aki magánéleti problémái miatt menne el, kezdene új életet, és van, aki inkább anyagi megfontolásból vágna neki az útnak, hogy az itthonihoz képest háromszor-négyszer többet kereshessen ugyanannyi munkával.

Hogyan menjek ki külföldre dolgozni?

Hogyan menjek ki külföldre dolgozni? – Hogyan kezdjünk bele?

Hogyan kezdjünk bele, mire ügyeljünk?

Nagyon fontos, hogy még az előtt nézzünk körbe az interneten, érdeklődjünk ismerőseinknél, mielőtt a vállunkra csapnánk a kockás kendőcskébe csomagolt hamuba sült pogácsát. De ehhez már tudnunk kell, hogy mit szeretnénk, milyen irányba indulnánk el.

Hová menjek?

Jó kérdés. Az ideális persze egy olyan hely lenne, aminek esetleg a nyelvét is beszéled, vagy él már kint rokonod, ismerősöd, vagy legalább dolgoznak ott magyarok, akikkel szót tudsz érteni, akiktől tanácsot, információt tudsz kérni (nálunk a Technomatic Kft-nél mintegy 150-160 dolgozó van jelenleg is állásban). Van, akinek az is számít, hogy az idegen ország azért viszonylag közel legyen az otthonához, hogy adott esetben rövid idő alatt és olcsón haza tudjon látogatni.

Nyelvismeret

Már szép számmal elérhetőek olyan állások külföldön, ahol nyelvismeret nélkül is el lehet helyezkedni (például nálunk is), és tisztességes havi fizetést lehet kapni. Aki ennél többre vágyik, annak persze nem árt, ha jól meg tudja magát értetni az adott országban. Amivel már összetettebb, nagyobb önállóságot és felelősséget igénylő állást is meg lehet pályázni. Nyelvtanuláshoz jó segítség lehet egy nyelviskola, a könyvtár, a külföldi TV csatornák, az interneten elérhető ingyenes tesztek és alkalmazások – például a Duolingo

Hogyan menjek ki külföldre dolgozni?

Hogyan menjek ki külföldre dolgozni? – Maradj a szakmádban!

Szakmában elhelyezkedés

Vannak szakmák, amikben nem lehet, vagy nem egyszerű elhelyezkedni. Ezek általában diplomához köthető szakmák, és a befogadó ország kultúrájának, történelmének, vagy egyéb speciális információinak ismerete nélkül nem végezhető el. Például egy ügyvéd, vagy jogász meg kell ismerje új hazája törvényeit, törvénykezési szokásait, mert vannak eltérések, még az EU-n belül is, hiába van jogharmonizáció. De a szolgáltató, feldolgozó, vendéglátó, építőipari szektorokban könnyebben el lehet helyezkedni, és ezzel évről-évre sok honfitársunk él is. Tehát ha van egy jó szakmád, amiben kint is jól el tudsz helyezkedni, olyan ismerősöket keress, például a Facebookon, akik már elhelyezkedtek.

Ha nincsen szakmád, akkor szerezz egyet! Soha nem késő!

Minden magyar állampolgár számára adott a lehetőség, hogy két szakmát ingyenesen is megszerezzen az OKJ-rendszerben, amit a magyar állam finanszíroz. Az első szakma a 26 év alattiak számára ráadásul nappali tanrendben is megszerezhető, ami számos kedvezményt jelent – bár dolgozni nehézkes mellette. A második szakma, illetve a 26 éves, vagy idősebb korosztály számára mindkét szakma csak esti, levelező vagy távoktatásos formában végezhető el.

Erős, jó fizikumú férfi vagy?

Ha igen, akkor van még egy remek hírünk: mi is tudunk ajánlani számodra munkát, nézd meg aktuális ajánlatainkat, ahonnan minden hónapban 1 teljes hétre haza jöhetsz a családodhoz, és nem is keresel majd rosszul. Hiszen a bérezés nyelvtudás és szakma nélkül is meglesz 350 000 – 450 000 Ft nettó között.

Hogyan menjek ki külföldre dolgozni?

Hogyan menjek ki külföldre dolgozni? – Állás ajánlat

Ha hasznosnak találtad a tanácsainkat, kövess minket továbbra is (a Facebookon jelöld be oldalunkat mindenképp) hiszen hamarosan folytatjuk az összeállítást!