Azt szokták mondani, hogy a nagyobb nyereség nagyobb kockázattal is jár. Igaz ez vajon a munkakeresésre is? Most megmutatjuk, mik azok a legfontosabb dolgok, amikre mindenképpen figyelj oda, mielőtt külföldi munkára jelentkezel!

A hétköznapi, kétkezi munka világára is igaz a régi bölcsesség, hogy aki nagyot akar szakítani, annak bevállalósnak kell lennie, ki kell mozdulnia a komfortzónájából. Jó példa erre a külföldi munka.

Szóval kockázat nélkül nincs győzelem, de azért a kockázatot le lehet csökkenteni, ha körültekintő az ember. A kockázatvállalás nem azt jelenti, hogy „ész nélkül” nekiesünk, mint tót a ködnek.

4 pont, amire érdemes odafigyelni!

  1. Mindenképpen legyen ismert a cég, amihez elszegődünk. Óvakodjunk a noname, ismeretlen cégektől, meg azoktól a honlapoktól, amiken látszik, hogy 5 perc alatt dobták össze. Ha nincsenek referenciák, az azt jelenti hogy a cég nem tud felmutatni egyetlen korábbi megbízást sem. Te mit gondolnál egy ilyen cégről??

 

  1. Ha valaki eleve nem is akar mást, csak pusztán lehúzni a dolgozni vágyókat, az nem tud többéves vagy több évtizedes múltat odahamisítani a cégének. Ez a másik nagyon fontos dolog, hogy a cégnek legyen múltja! A sundám-bundám cégek nem tudnak éveken át üzemelni, a múlt hiánya mindenképpen intő jel. Azok a cégek viszont, ahol van már a hátuk mögött 15-20 év, azok már érdemesek a bizalomra, ők nem a lenyúlásból akarnak pénzt keresni, hanem a valós, értéket teremtő munkából.

 

  1. A cég adjon szerződést! A szerződés fontos, a szerződés keretet ad, a szerződés megvédi mindkét felet. Aki nem akar szerződést adni, az már alapból gyanús. Akármire is hivatkozik, hogy így vagy úgy „megoldjuk ezt okosba”… Szerződés nélkül dolgozni = teljes kiszolgáltatottság, ezt mindenki tudja.

 

  1. A leggyanúsabb pedig az, aki pénzt kér előre. Gondoljuk csak végig. Valaki munkaerőt keres. Ugyan miért kérne akkor előre pénzt a dolgozóktól, akiket ő fog fizetni? Ha kiderül, hogy pénzt kérnek, akkor az egyetlen értelmes válasz, a „Köszönöm, nem.”

 

Nem ilyen súlyos kritérium, de az is egy előny, ha maga a munkahely Magyarországon van bejelentve. Vannak persze becsületes cégek, amelyek másképp csinálják, de az biztos, hogy ez a tényező önmagában nagyon sokat elmond arról, hogy a cég mennyire akarja rendesen végezni a munkáját.

Az a cég pedig, aki a szabályokat betartva igyekszik működni, az hosszú távon is békében tud dolgozni. Nem fogja az adóhatóság megbírságolni, nem fogják a tulajt lecsukni, nem fog a könyvelő lelépni a dolgozók munkabérével.

 

Az is sokat elárul, hogy segítenek-e a külföldi telephelyre való kijutásban (és itt nem csak feltétlenül arra kell gondolni, hogy anyagilag segítenek-e). Ez arról tanúskodik, hogy a vállalat hogyan áll a saját dolgozóihoz. Ha van egy bejáratott rutin a kiutaztatásra, az azt jelenti, hogy évek óta egy kialakult gyakorlatot követnek. Ez mindenképpen megnyugtató.

 

Használd az internetet!

 

Az a legjobb az egészben, hogy most már ott van az internet és ott van a facebook. Az információ szabadon elérhető. Itt már senki sem tudja tökéletesen eltakarítani a szennyesét, minden fönt van, főleg, ha tudunk olvasni a sorok között. Lehet kérdezni, fórumokat keresni, lehet olyan emberek tapasztalataiból okulni, akik már kint dolgoznak.

Szóval külföldön akarsz dolgozni? Irány az internet. Keress, kérdezz bátran, olvass a sorok között, és legyél alapos!

A mi aktuális ajánlataink itt tekinthetőek meg >