1. Érvényes okmányok

A munkavégzés helyszínére, Ausztriába vagy Németországba határellenőrzés nélkül lehet eljutni, hiszen az Európai Uniós schengeni övezetnek vagyunk tagja. Azonban ettől függetlenül nagyon fontos, hogy mindenki hozza magával érvényes személyi igazolványát vagy útlevelét, hiszen útközben és a kinti munkavégzés során is ellenőrizhetik ezeket a hatóságok.

Nem árt megnézni az okmányok érvényességét is, mert az is problémát okozhat, ha a kinti munkavégzés ideje alatt jár le valamely okmány. Szóval elő a személyivel, tessék megkeresni a fiók mélyén az útlevelet és ellenőrizni az érvényességét!

Aki saját autóval utazik ki, vagy megbeszélte útitársával, hogy felváltva vezetnek, a jogosítványát is ellenőrizze és vegye magához. Megemlítjük, de magától értetődő, hogy aki saját autóval megy ki, az autó iratait és nemzetközi zöldkártyáját se felejtse otthon.

2. Költőpénz

Úgy kell készülni, hogy amíg az első fizetése meg nem érkezik, vagyis az első hónapra legyen Önnél elegendő euró összeg a megélhetéshez (azaz minimum 100-150 euró). A költőpénzből kell fedezni az étkezések költségét, ami általában szupermarketben történő alapanyagok megvásárlását jelenti, amiből aztán főzni tud a jól felszerelt szálláshelyeken. Szintén ebből a pénzből kell megvásárolni a kapcsolattartáshoz szükséges internet elérést és azokat apróságokat, amiket alaposságunk ellenére otthon felejtettünk, vagy amelyek a mindennapi élethez szükségesek.

A füstölt szalonna, kolbász sem hiányozhat a hűtőből

A füstölt szalonna, kolbász sem hiányozhat a hűtőből

3. Hazai finomságok

A szállásokon teljesen felszerelt konyha található, hűtővel, fagyasztóval, mikrohullámú sütővel, így otthonról is lehet ételt és mindenféle finomságot hozni, lesz lehetőség a tárolására. Ezzel nem csak a kinti költéseit csökkenti, hanem otthonától távol is élvezheti a hazai ízeket. Az élelmiszerárak a szupermarketekben hasonlóak, olykor még olcsóbbak is, mint otthon, akár Ausztriát, akár Németországot nézzük, ezért olyan alapélelmiszereket nem érdemes otthonról hozni, amit mindenhol kapni.

Hogy miket érdemes kivinni? A lista élén a tejföl áll. Bár szállítása nehézkesebb, mert hűtést igényel, de a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, viszont Németországban, Ausztriában szinte ismeretlen. Javasoljuk még a pirospaprikát, hiszen a hazai fűszerpaprikának nincsen párja, a hazai lecsókonzervet, de ha az nincs, akkor jó a bolti is. Szezonban természetesen a lecsó konzerv felesleges, mert az alapanyagok a boltban is megvehetők.  A füstölt szalonna, kolbász sem hiányozhat a hűtőből, főleg, ha házi, hiszen annál jobbat sehol nem kapni.

Összességében viszont elmondható, hogy a kinti szupermarketekben minden jó áron beszerezhető, így ha valaki semmilyen élelmiszert sem visz magával, akkor sem lesz bajban.

4. Ruházat

A legelső kiutazásnál érdemes több ruhát vinnie annak, aki nem szeret mosni, mert előfordulhat, hogy a legelső munkában töltött turnus hosszabb lesz a megszokottnál. Az első turnus után viszont beáll majd a szokásos ritmus: 3/ 4 hét munka (üzemenként eltérő) és utána 1 hét otthoni pihenés.

Mindegyik szálláson lehetőség van mosó-és szárítógép használatára, az ehhez szükséges mosószert mindenkinek magának kell biztosítania. Munkatársainknak maguknak kell megvásárolniuk a lakások takarításához szükséges tisztítószereket vagy mosogatószert, és persze a tisztaságról is nekik kell gondoskodniuk.

A munkaterületen nem elfogadható  – és nem is biztonságos – rövidnadrágban, trikóban, meztelen felsőtesttel dolgozni, viszont a rövid ujjú póló megengedett. Lábbelinek a vastag talpú, masszív munkacipőt javasolunk, ami védi a lábat, a tornacipő,  strandpapucs vagy a vékony talpú lábbelit viselése növeli a sérülés kockázatát, ezért tilos.

Védőfelszerelést a munkába álláskor a helyszínen biztosítunk. A hidegebb téli időszakra a téli bakancsot és a  pulóvert szintén mi adjuk a dolgozóinknak.

5. Tisztálkodás

A napi tisztálkodáshoz szükséges eszközöket munkatársainknak hozniuk kell magukkal, vagy a helyi szupermarketekben meg tudják vásárolni. Törölközőt, ágyneműhuzatot hozni kell, akár több váltást is, hogy lehessen cserélni.

 6. Kapcsolattartás

Ha szeretnének az otthoniakkal kapcsolatot tartani, akkor annak legolcsóbb módja az internetes kapcsolattartás. Ez lehet levelezés, Facebook chatelés vagy hang és videó beszélgetés pl. Skype-on vagy Google chaten. Az ehhez szükséges technikai eszközöket (laptop, tablet, mobil) mindenki magának intézi.

Néhány szálláson a munkavállalók összefogva fix internet elérést és wifi routert alakítottak ki, összedobva ezek költségét. Van olyan szállásunk is, ahol csak a mobil internet elérhető, de annak költsége és elérése is megosztható egymással.

 7. Biztonság

Összetartó csapat vagyunk, magyarok vagyunk! Vigyázunk, figyelünk egymásra, nem jellemző, hogy eltűnne ez vagy az. De aki szeretne, vihet lakatot is magával, amivel lezárhatja a saját szekrényét.

8. Az első kiutazás

Az első kiutazás megszervezésében természetesen minden munkavállalónknak segítünk. A munkahelyekre és szállásokra kijutni vagy saját autóval, vagy egy autóval rendelkező, az adott időpontban éppen kiutazó kollégához beülve lehet. Amennyiben az utazás napján ez nem megoldható és saját autó sem áll rendelkezésre, az sem gond. Ekkor a bejáratott buszos szolgáltatókkal, vagy vonattal történik a kiutazás. A rendelkezésre álló lehetőségek felkutatásában, a jegyek lefoglalásában természetesen szívesen segítünk. Az első kiutazást követő hazautazások már az üzemvezetővel és a kollégákkal egyeztetve történnek, hiszen addigra már kialakulnak a csapatok.

9. Utazási költségek

A ki- és hazautazás mindig a munkavállaló saját költségén történik. Az összeg kiszámolásában természetesen segítünk. Cégünk ezért a szervezésért, segítségért semmilyen költséget nem számol fel, pénzt előre nem kér el. Ezt azért tartjuk fontosnak leírni, mert nagyon sok szélhámos vállalkozás hirdet külföldi munkát, és a kiutazás megszervezéséért és a szállásért előre pénzt kér, majd miután megkapták, eltűnnek és soha többé nem lehet hallani felőlük. Legyenek ezért nagyon óvatosak velük!

Mit ne felejtsen otthon?

Mit ne felejtsen otthon?

10. Egyebek

Általában ezek maradnak otthon, ezért nézzen utána Ön is!

  • Gyógyszer – a kinti munkavégzés jó egészséget és állóképességet igényel, ezért nem jellemző, hogy munkatársaink gyógyszert szednének, de lehet 1-2 kivétel.
  • Szemüveg – ha Ön szemüveges, akkor érdemes a pótszemüveget is elcsomagolnia, biztos ami biztos alapon.
  • Fénykép a családról – ami mindig erőt ad, ha honvágyunk lenne.
  • Könyv, keresztrejtvény – a hétvégékre, pihenőnapokra.

10+1. Amit ne hozzon magával

Van egy-két dolog, aminek sajnos nem tudunk helyet biztosítani, ezért semmiképpen ne hozza magával kedvenc vadászgörényét, macskáját, papagáját, aranyhalát, tengerimalacát vagy egyéb háziállatát! Továbbá nem érdemes szerszámot sem hoznia, mert a telephelyeken minden eszköz biztosított, ami csak szükséges lehet.

 

Reméljük, összeállításunk hasznosnak bizonyult. Ha valamit még hozzátenne, mert esetleg kifelejtettük, örömmel vesszük visszajelzését.

 

Ha érdeklődik jelenlegi állásaink iránt, itt tudja megtekinteni őket >